Digitaalinen taide tarjoaa tulevaisuuden työpaikat

Kun puhutaan taiteesta, harvoin tarkoitetaan digitaalisesti tehtyä taidetta tai äärimmäistä tarkkuutta & taitoa vaativaa kuvankäsittelyä. Digitaalinen taide on ollut tunnettua jo lähes vuosikymmenen, mutta taiteenmuotona sitä ei vieläkään suostuta tunnustamaan. Tämä johtuu myös osittain siitä, että edes digitaaliset artistit eivät pidä töitään varsinaisena taiteena, vaikka se erittäin taitavasti onkin toteutettu.

Digitaalisen taiteen artistien lukumäärä nousee hurjalla tahdilla, sillä esimerkiksi yliopistot ja erilaiset instituutit ovat huomanneet huutavan tarpeen tällä alalla. Digitaalista taidetta opetetaan jo yliopistosta lähtien, mutta parhaiten tässä yleensä pärjäävät ne henkilöt, jotka ovat aloittaneet oma-aloitteisen oppimisen jo hyvissä ajoin.

Digitaalinen taide pitää sisällään lähes kaikkea, joka suoritetaan digitaalisessa muodossa, kuvia manipuloiden tai kuvia luoden. Huomaathan, että suurin osa digitaalisesta taiteesta ei ole olemassa olevien kuvien muokkausta, vaan kokonaan uusien luomista. Esimerkiksi kauniita luonnonmaisemia maalaava digitaalinen artisti ei ota valokuvaa erikseen luonnosta, vaan hän luo sen tyhjästä, tietokoneen tarjoamalle tyhjälle kanvakselle.

Photoshop

Photoshop on Microsoftin omistama, kulttimainetta kantava kuvankäsittelyohjelma. Photoshop, eli Photari on maailman suosituin kuvankäsittelyohjelma, jota käyttävät miljoonat artistit ja graafikot ympäri maailman. Ohjelmalla pystyt tekemään käytännössä mitä tahansa kuvien käsittelyyn tulet ikinä tarvitsemaan, eikä sillä ole kuin pari huonoa ominaisuutta. Yksi näistä huonoista ominaisuuksista on sen sekavuus aloittelijan näkökulmasta katsottuna. Photoshopin opettelu nollasta on hyvin turhauttavaa, eikä se välttämättä luonnistu kaikilta. Youtuben kaltaiset palvelut ovat kuitenkin turhautuneiden oppilaiden parhaita ystäviä, sillä sieltä löytyy satoja tunteja erilaista opetusmateriaalia photoshopista sekä sen ominaisuuksista.

Toinen Photoshopin suurin ongelma on sen hintavuus, joka usein on ylitsepääsemätön este aloittelevalla graafikolle, tai oppilaalle. Vaikka Adobe Cloudin kautta opiskelijat saavatkin suhteellisen edukkaita tarjouksia Adoben tuotteista, saattaa esimerkiksi pelkälle Photoshopille silti jäädä hintaa useita satoja euroja. Tämä voi tuntua isolta panostukselta “tuntemattomaan” esimerkiksi henkilölle, joka vasta aloittelee uraansa.

Digitaalinen taide peleissä

2016-2018 välinen aika on ollut graafikoiden kulta-aikaa, sillä peliteollisuus on toden teolla räjähtänyt käsiin. Fortnite, PUBG, sekä monet muut huippusuositut pelit ovat nousseet ns. mainstreamiin, joka on automaattisesti nostanut myös peligraafikoita uudenlaiseen arvostukseen. Pelit ovat käytännössä pelkästään digitaalista taidetta, jos ei lasketa luonnollisesti erilaisia mekanismeja, joilla pelit on koodattu.

Yksittäinen videopeli, tai netticasinolta löytyvä kolikkopeli saattaa sisältää satoja tunteja digitaalisen artistin työpanosta, vaikka se ei välttämättä heti silti tuntuisikaan. Mikäli olet opiskellut alaa, tai olet muuten vaan aiheesta kiinnostunut, osaat jo luultavasti kiinnittää huomiota pieneen yksityiskohtiin, joiden hiominen saattaa viedä rutkasti aikaa, kun tavoitellaan täydellisyyttä.

Pelialan näkymät näyttävät työmarkkinoiden kannalta erittäin hyvältä, sillä uusia osaajia palkataan valtavalla volyymilla vuosien 2018-2022 aikana. Nousu jatkuu todennäköisesti tämänkin jälkeen, mutta pystymme jo nyt ennustamaan neljän vuoden päähän, sillä sen verran isoimmat peliprojektit vievät aikaa. Palkkaus tällä alalla on myös äärimmäisen ruhtinaallista, sillä huippuosaajia ei löydy aivan jokaisen nurkan takaa. Tämä on siis yksi harvoja taiteenlajeja, jossa ns. kysyntä määrää hinnan.

Digitaalinen taide vs. “perinteinen” taide

Näitä kahta ei pitäisi verrata vastakkain, vaan iloita siitä, miten ne hyötyvät toisistaan. Nykyajan teknologialla vanhoja taideteoksia on nimittäin mahdollista korjata entisaikojen loistoon. Tämä on siis mahtava osoitus siitä, miten kaksi eri taiteenlajia pystyvät auttamaan toisiaan, ilman lokeroimista tai stereotypioita.

Digitaalinen taide ei myöskään arvostuksessa tule koskaan nousemaan perinteisen taiteen yläpuolelle, vaikka tämä kuinka tärkeätä yhteiskunnassamme olisikin. Kummatkin ovat historiallisesti merkittäviä, joten vaalikaamme niitä molempia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *