Mistä taiteilijan tunnistaa?

Onko taiteilija henkilö joka maalaa pensselillä kuvia kankaalle? Vai onko taiteilija kenties jalkapallojoukkueessa keskikenttää yksin hallussaan pitävä maestro jonka aivojen sisällä tapahtuva prosessi on shakkiin rinnastettavissa? Miten taiteilija määritellään? Olemme erittäin kutkuttavien kysymysten äärellä, eikä ole mitään varmuutta siitä, saammeko näihin koskaan oikeaa vastausta. Taiteilijan arvonimi tuntuu olevan halvassa huudossa tällä hetkellä sillä lähes jokainen joka joskus on esimerkiksi Instagramiin kuvan ladannut kutsuu itseään taiteilijaksi. Kuka me olemme sanomaan, etteivätkö he taiteilijoilta olisi?

Jotta pystymme ylläpitämään sulaa sopua, voimme yhdessä nyt ja tässä sopia, että taiteilijoita on monia erilaisia, eikä heitä tarvitse lokeroida tiettyyn muottiin vain siksi, että meillä olisi helpommat oltavat asian suhteen. Lähdetään katsomaan hieman tavallisia, sekä epätavallisia taiteen aloja.

Perus Pentti siveltimellä vetää

Sivellin, väripaletti, baskeri päässä ja kangas edessä. Monelle sana “taiteilija” tuo ensimmäisenä tällaisen mielikuvan mieleen. Tarkempi kuvaus tälle genrelle on tietysti määritelmä “taidemaalari”. Taidemaalarit ovat yksi taiteen vanhimpia muotoja sillä kuten tiedämme, taidemaalareita (Van Gogh, Picasso, jne.) on ollut jo useita satoja vuosia sitten. Taidemaalaus sekä siveltimen käyttö on äärimmäisen upea harrastus, johon ei vaadita minkäänlaista lahjakkuutta. Mikäli haluat siitä ammatin tehdä, niin toki lahjakkuutta siinä kohtaa vaaditaan, mutta taidemaalaaminen on paljon muutakin kuin taulujen myymistä. Harva taidemaalari sitä pelkästä rahasta harrastakaan.

Kun sanomme että taidemaalari ei tarvitse lahjoja, tarkoitamme sitä, että tällainen henkilö voi aivan hyvin harrastaa maalaamista vain omaksi ilokseen. Tällä tavoin se toimii terapeuttisena vaihtoehtona stressin lievittämiseen ja eräänlaisena kanavana puskea ulos sisältä kumpuavaa pahaa tai hyvää oloa. Maalaaminen on tapa ilmaista itseään.

Kännissä örveltävä rock-muusikko muka taiteilija?

Miksi ei? Jälleen kerran: Kuka me, tai sinä olet väittämään, etteikö rock-muusikko olisi taiteilija. Tälle määritelmälle ei ole erillistä vaatimusta ulkonäön, rodun, tai uskonnollisen vakaumuksen suhteen. Myös rock-muusikot voivat kutsua itseään taiteilijoiksi, mikäli näin haluavat. Kaikki taiteilijoita yhdistää kuitenkin yksi ja sama asia: Intohimo omaa juttuaan kohtaan. Rock-muusikot harvoin tuottavat musiikkia vain rahan vuoksi sillä raha on yleensä menestyksen sivutuote.

Musiikin tuottamiseen tarvitaan tietynlaista luovuutta, mutta kyseessä on jälleen genre jossa ei varsinaista lahjakkuutta tarvita. Kuka tahansa voi harrastaa musiikkia esimerkiksi omaksi ilokseen jonka vuoksi musiikki tarjoaakin moninaisia mahdollisuuksia kanavoida omia tuntemuksia ulospäin. Mikäli taas haluat olla James Hetfieldin kaltainen kitaravirtuoosi, joka myy kymmeniä miljoonia levyjä ja omistaa satojen miljoonien eurojen omaisuuden, saatat tarvita hieman lahjakkuutta ja treeniä. Pitää kuitenkin muistaa, että suurimmasta osasta meistä ei koskaan tule kansainvälisesti menestyvää rock-muusikkoa ja tämä on asia joka kannattaa sisäistää kohtalaisen nopeasti jotta tulevilta pettymyksiltä vältytään.

Pelien koodaaminen ei varmasti ole taidetta!

Väärin. Graafinen suunnittelu, pelien koodaaminen, tai mikä tahansa digitaalisen luomistyöhön sijoittuva konsepti on taidetta siinä missä rock-muusikon lyriikat, tai taidemaalarit siveltimen heilautukset. Tämän sai suomen kansakin kokea viimeistään siinä vaiheessa, kun huiman suosion saavuttanut Amos Rexin avajaisnäyttely keräsi ovilleen jopa jonoa. 

Pelien koodaaminen on parhaimmillaan luovaa työtä jossa vaaditaan ihmisen lähes koko aivokapasiteettia käyttöön sillä aivojen tulee havainnollistaa työn tiimellyksessä monia erilaisia sekä yhtä aikaan reagoivia tapahtumaketjuja. Voidaan siis sanoa, että pelien koodaaminen on luovaa työtä jota voidaan mieltää omalla tavallaan taiteeksi. Etkö usko? Vieraile sivustolla www.kasinokavalkadi.com ja tulet näkemään, että tarjolla on satoja erilaisia pelejä joiden toteutuksessa on ollut mukana iso ryhmä eri alojen taiteilijoita. Musikaalisia supertähtiä, graafisen suunnittelun maestroja sekä kuvittamisen kuninkaita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *